Zniženie nákladov na energiu - bez investicií - varenie

Pri varení používajte nádoby primeranej veľkosti. Ak je dno príliš široké, bráni prístupu vzduchu k horáku a znižuje jeho účinnosť. Ak je naopak užšie, plameň zbytočne ohrieva aj priestor mimo varnej nádoby.

Počas varenia je vhodné intenzitu plameňa regulovať. Na začiatku treba nastaviť plameň na maximum, ale po uvedení pokrmu do varu zregulovať plameň na minimum.

Používaním pokrievok a tlakových hrncov sa ušetrí nielen energia, ale aj čas potrebný na varenie.

Ne zabúdajte na včasnú kontrolu nastavenia plynového horáka podľa pokynov výrobcu, spravidla raz za 2 roky. Plameň má horieť rovnomerne modrým plameňom po celom obvode, bez žltých špičiek. Pri prepínaní z plného výkonu na minimum plameň nesmie zhasnúť. Kontrolu a nastavenie sporáka musí vykonať odborná firma.