Čo je rekuperácia a v čom nám spraví život pohodlnejší?

Energetické poradenstvo 19. jún 2024

Počas leta môže byť aj obyčajné vetranie domu, bytu či pracovného priestoru solídnou výzvou. Ak patríte medzi ľudí, ktorí sa snažia vyhnúť prehrievaniu miestnosti otváraním okien výlučne skoro ráno a po západe slnka, zrejme poznáte nepríjemný pocit nedostatku čerstvého vzduchu v priebehu dňa. Ten so sebou prináša vysokú koncentráciu oxidu uhličitého, čo môže mať negatívny dopad na naše zdravie. 

Už ste počuli o rekuperácii?

Predstaviť si ju môžeme ako pokrokovú technológiu, ktorá posúva vetranie na vyššiu úroveň, pričom nám pomáha využívať energie efektívnejšie, a zvýšiť tak svoj životný komfort. Ako vyzerá v praxi?

Rekuperácia – moderný spôsob vetrania

Rekuperácia vzduchu je systém, ktorý umožňuje vetranie priestorov so spätným získavaním tepla. To znamená, že namiesto toho, aby sme jednoducho vyvetrali miestnosť a stratili tak cenné teplo (v zime), prípadne, aby sme dnu pustili zbytočne veľa tepla (v lete), rekuperátor teplotu vzduchu upraví a prispôsobí našim potrebám. Tento systém dosahuje účinnosť 60-80 %, čo je významný údaj najmä v nízkoenergetických domoch.

Ako to funguje?

Rekuperačná jednotka pracuje na princípe výmeny tepla medzi zohriatym vzduchom, ktorý odchádza z miestnosti, a čerstvým vzduchom, ktorý je nasávaný zvonku. V tepelnom výmenníku sa tieto dve veličiny stretávajú, ich zmiešaním sa čerstvý vzduch podľa potreby predhreje alebo ochladí, a až následne je privádzaný do miestnosti. Vzduch zvonku je takto regulovaný na optimálnu teplotu, aby zabezpečil pohodlie a príjemnú klímu v domácnosti.  

Praktický príklad: Predstavme si, že máme tuhú zimu s teplotou
-20 °C a v interiéri príjemných +22 °C. Vzduch z miestností s vyššou teplotou (kuchyňa, kúpeľňa, WC) je odvádzaný von, pričom prechádza cez výmenník tepla v rekuperátore, ktorý z neho odoberie teplo. Čerstvý vzduch prichádzajúci zvonku (-20 °C) sa v tomto výmenníku ohreje na približne +1 °C a následne sa dohrieva na izbovú teplotu, ktorá je nastavená na optimálnu teplotu. Výhodou je, že týmto spôsobom môžeme ušetriť približne 50 % nákladov na ohrev čerstvého vzduchu. Zemný kolektor – ďalší krok k úsporám

rekuperacia
Rekuperátor môže byť doplnený o zemný kolektor, ktorý je umiestnený cca 2 metre pod povrchom zeme. Tento kolektor predhreje vzduch na teplotu pôdy, čo je cca +8 °C. Takže aj v prípade vonkajšej teploty -20 °C nám do rekuperátora prichádza vzduch s teplotou +8 °C, čo ešte viac znižuje náklady na ohrev vzduchu. Rekuperačnú jednotku v kombinácií so zemným kolektorom je v letnom období možné použiť ako funkčnú náhradu klimatizácie.  

Výhody rekuperácie

Energetická úspora

Vďaka rekuperácii sa výrazne znižujú náklady na vykurovanie či chladenie priestoru. 

Energetická úspora

Vďaka rekuperácii sa výrazne znižujú náklady na vykurovanie či chladenie priestoru. 

Kvalita vzduchu

Systém je vybavený špeciálnymi filtrami, ktoré zachytávajú prach, nečistoty a peľ, čo ocenia hlavne alergici. 

Kvalita vzduchu

Systém je vybavený špeciálnymi filtrami, ktoré zachytávajú prach, nečistoty a peľ, čo ocenia hlavne alergici. 

Klimatizácia

V lete môže rekuperácia v spojení so zemným kolektorom fungovať ako prirodzené chladenie, čím sa znižuje potreba klimatizácie v budove. 

Klimatizácia

V lete môže rekuperácia v spojení so zemným kolektorom fungovať ako prirodzené chladenie, čím sa znižuje potreba klimatizácie v budove. 

Zdravé prostredie

Znižuje sa výskyt plesní, roztočov a škodlivých mikroorganizmov v interiéri. 

Zdravé prostredie

Znižuje sa výskyt plesní, roztočov a škodlivých mikroorganizmov v interiéri. 

Aké druhy rekuperácie poznáme?

Rozlišujeme dva základné typy: 

1. Centrálna rekuperácia

je to technológia, ktorá zahŕňa jednu inštalovanú rekuperačnú jednotku. Býva umiestnená v technickej miestnosti alebo v garáži, odkiaľ sa vďaka rozvodu vzduchu distribuuje do celej domácnosti. Tento druh rekuperácie sa používa najmä pri novostavbách alebo rozsiahlych rekonštrukciách, pretože si vyžaduje väčšie zásahy do štruktúry domu.  

2. Lokálna rekuperácia

prítomných je niekoľkých rekuperačných jednotiek, zvyčajne jedna na každú miestnosť. Systém sa montuje na obvodovú stenu domu, z toho dôvodu treba rátať s jeho viditeľnosťou. Výhodou tohto typu je však rýchla a nenáročná montáž, ktorá je vhodná aj pri starších domoch či bytoch. 

Rekuperácia v praxi 

Moderné rekuperačné systémy sú vysoko účinné a dajú sa prispôsobiť rozmanitým potrebám domácnosti. Napríklad cez deň je možné čistý vzduch privádzať vo zvýšenom množstve do obytných miestností, zatiaľ čo v noci, naopak, do spální. Pri varení si zase môžete nastaviť zvýšenie odčerpávania vzduchu z kuchyne až na dvojnásobok, čo zaručí rýchle odstránenie pachov a vlhkosti.

Investícia, ktorá má zmysel.

Rekuperácia je inovatívna a efektívna technológia, ktorá zlepší kvalitu vzduchu vo vašom dome a zároveň vám pomôže ušetriť na energiách. Investícia do rekuperačného systému, ktorá je relatívne vysokou položkou, sa vám vráti v podobe nižších nákladov na vykurovanie a zdravšieho ovzdušia v domácnosti.