Odchádzate na dovolenku? Ušetrite energie s našimi tipmi!

Tipy a triky 13. september 2023

Čaká vás letná dovolenka? A viete, ako si pripraviť domácnosť, aby ste vo svojej neprítomnosti platili za energie čo najmenej? Čo všetko treba zariadiť a s čím si, naopak, starosti robiť nemusíte? Poradíme vám!

1. Zrušte pohotovostný režim všetkých spotrebičov, ktoré počas vašej dovolenky nemusia pracovať

Podľa výpočtov Medzinárodnej energetickej agentúry asi 14 miliárd online elektronických zariadení, ako sú modemy, tlačiarne, set-top boxy alebo hracie konzoly, ročne spotrebuje v stand-by režime na celom svete elektrinu za takmer 60 miliárd eur.

Pred odchodom na dovolenku sa uistite, že ste zrušili pohotovostný režim na všetkých spotrebičoch, ktoré nebudú v tomto čase v prevádzke – televízor, prehrávač, počítač, hraciu konzolu, ale aj rúru, prípadne umývačku riadu. Zapnutú ponechajte len chladničku s mrazničkou, prípadne Wi-Fi – router, ak sú naň napojené iné spotrebiče, napríklad elektrické žalúzie, ktoré chcete nechať v prevádzke.

2. Ujistite sa, že chladnička a mraznička nespotrebúvajú viac energie, ako je nevyhnutné

Chladnička s mrazničkou sú najväčšími žrútmi energií v domácnosti, ktoré, žiaľ, nemožno vypnúť ani počas letnej dovolenky. Dobrou správou je, že počas vašej neprítomnosti spotrebujú omnoho menej energie, pretože nie sú otvárané ich dvierka, a tak neuniká chlad či mráz, ktoré potom musí zariadenie zvýšenou spotrebou energií produkovať. Ušetriť energie môžete aj správnym nastavením teploty spotrebiča – chladnička by mala mať 4 – 5°C a mraznička cca. –18°C.

3. Ušetrite značné množstvo energií vypnutím bojlera na teplú vodu

Vypnutie zdroja, ktorý nám ohrieva vodu v zásobníkoch, má zrejme najvýznamnejší vplyv na šetrenie energiami v lete. To platí aj počas dovolenky, bez ohľadu na to, či je voda ohrievaná elektricky alebo zemným plynom. Odporúčame tieto zdroje ohrevu vody pred dovolenkou vypnúť a nastaviť si, ak je to možné, časovačom na diaľku opätovné zapnutie pred návratom. Je zbytočne energeticky náročné opätovne dohrievať vodu, napríklad, v 120 litrovom zásobníku, pokiaľ teplú vodu neodoberáme.

4. Elektrické ističe ani solárny systém vypínať nemusíte

Ističe nie je nutné pred dovolenkou vypínať. V prípade, že dôjde ku skratu na rozvodoch elektriny, ističe sa automaticky vypnú samé.

V dnešnej dobe už čoraz viac domácností využíva solárne kolektory na ohrev vody. Ani tie vypínať netreba. Automatika solárneho systému je pripravená zvládnuť aj situácie, keď sa zo systému neodoberá teplo na ohrev vody – systém je zabezpečený proti prehriatiu.

security_system

5. Predchádzajte nehodám

Hoci by sa mohlo zdať, že odpojením spotrebičov zo siete ušetríte počas dovolenkových dní len zopár eur, dôvodom na obozretnosť je aj bezpečnostné riziko. Počas leta sa vyskytuje veľa silných búrok a prepätie v elektrickej sieti nemusí pripojená televízia či počítač zvládnuť.

Oplatí sa predchádzať takýmto stavom odpájaním všetkých spotrebičov, u ktorých je to možné, z elektrickej rozvodnej siete. Ušetríme tým prípadné náklady na opätovné zakúpenie „vyhorených“ spotrebičov.