Prekvapivé zdroje uhlíkovej stopy, ktoré by ste zrejme nečakali

Uhlíková stopka 13. september 2023

To, že emisie oxidu uhličitého (CO2) spôsobuje energetika, priemysel a doprava je všeobecne známe. Aj keď to tak nevnímame, uhlíkovú stopu za sebou zanecháva každý jeden obyvateľ planéty aj svojou bežnou činnosťou.
Vybrali sme pre vás ukážku niekoľkých zdrojov uhlíkovej stopy, o ktorých sa často nehovorí a je možné, že ste si ich doposiaľ s uhlíkovou stopou príliš nespájali.

YouTube

Najväčšia svetová platforma na zdieľanie videí a zároveň druhý najpopulárnejší vyhľadávač po Google, YouTube, neustále rastie a zvyšuje svoj objem dát. Denne si na ňom sledovatelia pozrú viac, ako 5 miliárd videí a každú minútu sa na YouTube uploadne viac, ako 500 hodín nových videí. Priemerná dĺžka jedného videa je asi 12 minút. To znamená obrovské množstvo dát. Hoci YouTube a jeho servery sú poháňané výlučne obnoviteľnou energiou, sledovanie videí stále produkuje emisie CO2 na strane divákov – z energie používanej sieťovými zariadeniami, vyrovnávacími pamäťami či zariadeniami sledovateľov.

Odhaduje sa, že sledovanie videí na YouTube celosvetovo vyprodukovalo v roku 2016 10 miliónov ton plynov CO2, čo sa rovná ročnému množstvu emisií z 2 miliónov osobných áut. V roku 2021 počet emisií poklesol na 702 000 ton, stále však ide o vysoké číslo.

zena_podcast

E-maily

Podobne, ako YouTube aj odosielanie e-mailov produkuje emisie CO2 kvôli úložiskám, na ktorých sú archivované. Napájanie takýchto úložísk spotrebuje pomerne veľa elektriny, ktorá sa vo väčšine častí sveta neustále vyrába z fosílnych palív. Na základe výpočtov spoločnosti Eco2Greens vytvorí 1 priemerný textový e-mail približne 4 gramy emisií CO2 vypustených do ovzdušia. Preto je dobré prečistiť si svoju e-mailovú schránku od spamov a starých mailov a zbytočné e-maily neposielať.
Spoločnosť Science Focus však vypočítala, že odosielanie e-mailov spotrebuje len približne 1,7 % energie potrebnej na doručenie papierového listu. To znamená, že aj napriek svojej uhlíkovej stope je odosielanie e-mailov ekologickejšie ako klasická pošta.

Spotrebiče v pohotovostnom režime

Žiaľ, aj spotrebiče ponechané v pohotovostnom režime naďalej odčerpávajú elektrickú energiu. Výskum Energy Saving Trust udáva, že až 9 – 16 % elektriny spotrebovanej v priemernej domácnosti je použitej na napájanie spotrebičov v pohotovostnom režime. Preto je dobré, aby ste v zásuvke nenechávali zbytočne vložené nabíjačky, adaptéry a väčšie zariadenia (televízory, hracie konzoly a pod.) nechali vytiahnuté zo zásuvky vždy, keď pôjdete preč na viac, ako jeden deň.

Tečúca voda pri umývaní zubov

Voda, ktorá pretečie kohútikom počas toho, ako si umývate zuby bez zastavenia kohútika sa môže zdať ako maličkosť. Avšak pri priemernom dvojminútovom umývaní zubov pri nezastavení prietoku medzi jednotlivými krokmi môže kohútikom pretiecť až 6 a viac litrov vody. To predstavuje pri umývaní dva krát denne viac, ako 4 300 litrov vody ročne. Emisie CO2 sa spotrebou vody ešte viac navyšujú, ak je táto voda teplá – čiže zohrievaná nejakým zdrojom.
Tak isto aj kvapkajúca voda z neutiahnutého kohútika môže spotrebovať až 16 litrov vody denne. Za týždeň takto nakvapká približne celá vaňa. Je dobré spraviť si v domácnosti revíziu a kvapkajúce kohútiky aj tečúce toalety a iné potrubia opraviť. Ušetríte tak peniaze, cenné prírodné zdroje aj zbytočné emisie oxidu uhličitého.